Stichting AiNed is verantwoordelijk voor de coördinatie van en advisering over de uitvoering van het Nationaal Groeifonds AiNed programma. Onze program en impact leads werken direct samen met het bestuur aan de vormgeving en verdere invulling van onderdelen van het AiNed programma. We stellen ze graag aan u voor:
Drs. Edwin Kuipers is afgestudeerd in Natuurlijke Taalverwerking en Kunstmatige Intelligentie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft sindsdien ruim vijfentwintig jaar ondernemerservaring in Big Data en AI, voornamelijk in samenwerking met kennisinstellingen, en in complexe en omvangrijke projecten. Hij richtte onder andere Crowdynews op, een grote internationale scale-up met zeventig internationale medewerkers, beschikbaar in vijfentwintig landen, met kantoren in Groningen, Boston, en Singapore, en honderden mediabedrijven als klant.
"Ik ben zeer enthousiast en gemotiveerd om mijn jarenlange ondernemerservaring en uitgebreide netwerk in te zetten vanuit mijn rol als program lead Toepassen van AI-systemen. Als we AI nu de juiste aandacht en energie geven, en vooral ook op een goede manier gaan samenwerken, dan gaan we de komende jaren de benodigde meters maken. Ook internationaal", aldus Edwin.
Dr. Stefan Leijnen heeft als program lead Europa voor AiNed ruime ervaring op het gebied van AI. De laatste jaren heeft hij zich bij de Nederlandse AI Coalitie ingezet voor AI-onderzoek, innovatie en het belang van internationale verbindingen. Eerder werkte hij als CTO voor War Child en als AI-onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam, Radboud Universiteit Nijmegen en University of British Columbia. Momenteel is hij naast zijn werk voor AiNed tevens lector aan de Hogeschool Utrecht, waar hij met een team van onderzoekers bijdraagt aan uitlegbare en betrouwbare AI-toepassingen.
Stefan: "Er liggen grote kansen voor Nederland om samen te werken en samen te groeien met Europese partners op het gebied van AI. De Europese Commissie heeft ambitieuze plannen die het Nederlandse AI-ecosysteem kunnen versterken en waar we op door kunnen bouwen. Ik zet me als program lead Europa graag met veel energie in om Nederland én Europa succesvol en soeverein te laten zijn op het gebied van AI."
Anita Lieverdink heeft ruime ervaring in het opzetten en managen van publiek-private samenwerkingen voor de opschaling van innovatie. Dit doet zij met veel plezier, gebruikmakend van haar wetenschappelijke achtergrond in zowel bedrijfskunde als communicatie en vanuit haar ruime ervaring en netwerk. De laatste ruim zeven jaar richt haar aandacht zich volledig op het mobiliseren van ecosystemen rondom tech startups en hun baanbrekende innovaties. De hoge mate van ambitie, innovatiekracht, lef en doorzettingsvermogen van deze ondernemers inspireren haar zeer. Anita heeft een belangrijke rol gespeeld in de oprichting en groei van de Nederlandse AI Coalitie als voorzitter van de werkgroep Startups en Scale-ups en later tevens als voorzitter van het Programmateam.
“Als impact lead Breaking barriers zet ik me met veel enthousiasme in om een sterk ondersteunend netwerk te creëren, zodat jonge AI-bedrijven worden geholpen in hun uitdagingen om te kunnen opschalen en grote impact kunnen maken”, aldus Anita.
Emile Jaspar beschikt over een breed palet aan kennis op het gebied van AI. Hij heeft ervaring als onderzoeker bij het ontwikkelen van een AI-softwaresysteem voor het onderwijs en is werkzaam als docent bij de hogeschool Avans, waar hij les geeft in vakken als AI en Data Science. In deze lessen legt hij de nadruk op de toepassing van AI in de praktijk door projecten voor opdrachtgevers uit het bedrijfsleven uit te voeren. Zijn expertise strekt zich niet alleen uit tot studenten, maar ook tot leidinggevenden en werknemers. In zijn rol als contentmanager binnen de Learning Community AI voor Veiligheid adviseert en begeleidt hij daarnaast organisaties in verschillende sectoren over AI.
Emile: “Met mijn bedrijfskundige achtergrond en AI-expertise streef ik ernaar om als impact lead Learning communities werknemers, burgers, studenten en andere belanghebbenden bekend te maken met AI en hen te helpen 'AI savvy' te worden”.
Na zijn studie werktuigbouwkunde bij de Universiteit Twente heeft Gijs een cruciale rol gespeeld bij het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing, waar hij het Advanced Manufacturing Centre heeft opgericht ter ondersteuning van het mkb bij haar innovatietrajecten. Zijn expertise stelt hem in staat om complexe programma's te beheren en te coördineren, met een focus op het stimuleren van innovatie en duurzame ontwikkeling binnen Europa. In zijn nieuwe rol als impact lead ELSA Labs zet Gijs zijn ervaring in om de samenwerking tussen de academische wereld en het bedrijfsleven te overbruggen en de samenwerking tussen verschillende partners en stakeholders te faciliteren.
Gijs: “AI staat aan de vooravond van het herdefiniëren van wat mogelijk is binnen onze maatschappij en industrieën. Met een focus op techniek, ethiek en duurzaamheid, streef ik ernaar om AI toe te passen op manieren die niet alleen innovatief, maar ook inclusief en verantwoordelijk zijn, om zo een positieve impact te genereren”.