Home » Nieuws » MIT-regeling in de praktijk, een interview met AppBakkers

MIT-regeling in de praktijk, een interview met AppBakkers

Het mkb, waaronder ook veel startups, heeft een belangrijke economische en innoverende rol. Uit onderzoek blijkt dat het mkb tegen vele barrières aanloopt bij het toepassen van AI. Eén van de instrumenten om de kloof tussen de kennisbasis en toepassing van AI-innovaties te overbruggen is de MIT-regeling.

 

MIT-regeling 2022

Eén van de twaalf gehonoreerde projecten van de door de Nederlandse AI Coalitie ondersteunde en gefinancierde MIT-regeling in 2022 is het AI-project van AppBakkers samen met 2M.

 

De ene hartklacht is de andere niet. Van de mensen die momenteel met spoed naar een cardioloog worden doorgestuurd, kan de overgrote meerderheid al snel weer opgelucht de spreekkamer verlaten. Hoewel het goed is om het zekere voor het onzekere te nemen, kosten al die extra consulten wel enorm veel tijd. En die tijd kunnen cardiologen natuurlijk beter gebruiken om patiënten te helpen die daadwerkelijk een hartprobleem hebben. Het omgekeerde komt ook voor. Dus dat iemand een ernstig hartprobleem heeft zonder dat hij of zij zich daarvan bewust is. In zo’n situatie kan een snel bezoek aan de cardioloog echt iemands leven redden.

Serieus personeelstekort

In beide gevallen speelt een eerste screening van een hartfilmpje (ECG) een belangrijke rol. Maar als zorgmedewerkers constant in de weer zijn met elektroden van ECG-apparaten en specialisten alle hartfilmpjes vervolgens moeten screenen, gaat er ook weer veel tijd verloren. Dat probleem kan al deels worden opgelost dankzij draagbare sensoren die het bijvoorbeeld mogelijk maken om ook thuis je hart te monitoren. Maar het screenen van al die hartfilmpjes blijft een uitdaging, vooral nu de medische wereld met een serieus personeelstekort kampt.

Extra boost dankzij MIT-regeling

Een groot maatschappelijk probleem dus. AppBakkers (ontwikkelaar van mobiele applicaties) besloot dan ook om samen met 2M (maker van onder andere een draagbare ECG-sensor) met dit onderwerp aan de slag te gaan. En toen zij over de MIT-regeling hoorden, hebben zij daar een aanvraag voor ingediend. Met succes: deze aanvraag is geselecteerd als 1 van de 12 projecten. De ontwikkeling van de op AI gebaseerde ECG-app waar AppBakkers mee bezig is, krijgt daardoor een extra boost. Lees hier het volledige interview met Guido Versteeg, eigenaar van AppBakkers.

MIT-regeling vanaf 2023

De volgende ronde van de MIT-regeling om de kloof tussen de kennisbasis en toepassing van AI-innovaties te overbruggen, gaat in het eerste kwartaal van 2023 van start en zal worden ondersteund vanuit het door de Nederlandse AI Coalitie ontwikkelde AiNed programma. Deze regeling zal jaarlijks worden herhaald tot en met 2026. Via deze website en de website van RVO blijft u op de hoogte.

Gepubliceerd23/12/2022
Focusgebieden: 
Delen