We feliciteren de geselecteerden met hun succesvolle voorstellen voor een AiNed InnovatieLab en Learning Community. Uit meer dan 100 ingediende voorstellen zijn 33 gekwalificeerde voorstellen beoordeeld, waarvan nu vier InnovatieLabs en vijf Learning Communities zijn geselecteerd.
De InnovatieLabs richten zich op het ontwikkelen van AI-oplossingen voor het bedrijfsleven en publieke organisaties, met name voor mkb, start-ups en scale-ups. De Learning Communities vergroten de AI-kennis en -vaardigheden van werknemers en studenten door praktijkgerichte cases en leermodules waarin bedrijven en kennisinstellingen samenwerken.
De geselecteerde projecten gaan bijdragen aan het versterken van de Nederlandse innovatiekracht en de daadwerkelijke toepassing van AI in het bedrijfsleven en de maatschappij, specifiek in de sectoren Gezondheid & Zorg, Mobiliteit, Transport & Logistiek, Technische Industrie en Energie & Duurzaamheid.
De volgende projecten zijn geselecteerd:
Het ‘PROSPER InnovationLab’, geleid door Radboud UMC, Radboud University en Maastricht University Medical Center (MUMC+), ontwikkelt een platform voor veilige gegevensuitwisseling tussen ziekenhuizen, waarbij AI wordt ingezet om de communicatie tussen patiënt en zorgverlener te verbeteren met behulp van visuele anatomische weergaven. De Learning Community ‘Coding for Cure and Care (C3)’, onder aanvoering van Stichting Hanzehogeschool, richt zich op het gebruik van AI in de zorgreis van de patiënt, van preventie tot behandeling en nazorg. ‘Care for AI Readiness Acquiring Insights (CARAI)’, geleid door Zuyd Hogeschool en Open Universiteit, bereidt zorgprofessionals voor op de toenemende inzet van AI, met een focus op het verminderen van de administratieve last.
Het InnovatieLab ‘Large Language Models for Logistic Management (LLM4LM)’, aangestuurd door TNO en Be-Informed, ontwikkelt AI-oplossingen om kleine en middelgrote bedrijven te ondersteunen bij het overwinnen van complexe regelgevende en taalbarrières in internationale handel en logistiek. De Learning Community ‘AI Learning Initiative for Multi-modal Traffic and Transportation (AIM-TT)’, onder leiding van TU Delft, onderzoekt hoe AI kan bijdragen aan een verbeterde verkeersveiligheid, efficiënter openbaar vervoer en het beheersen van drukte in steden.
Het ‘Maritime AI InnovationLab’, onder leiding van MARIN, ontwikkelt AI-toepassingen voor het ontwerpen en bouwen van toekomstige schepen en het stroomlijnen van scheepvaartoperaties. Twee Learning Communities richten zich op de implementatie van AI in de technische industrie. Het project ‘MKB en MBO verzilveren de kracht van AI’, onder leiding van Kennispact MBO Brabant, richt zich op het voorkomen van storingen en het verbeteren van productkwaliteit in productieprocessen. ‘AI voor een LErende MAakindustrie (AMELIA)’, aangestuurd door Hogeschool Windesheim en Universiteit Twente, focust op het gebruik van AI in fabrieken om processen te optimaliseren en machines autonomer te maken.
Het ‘FlexLab AI InnovatieLab’, geleid door Alliander N.V. en TNO, ontwikkelt, test en evalueert geavanceerde AI-technologieën die bijdragen aan flexibel stroomverbruik en het oplossen van capaciteitsproblemen van het elektriciteitsnetwerk.
AiNed bedankt alle indieners voor hun waardevolle bijdragen en kijkt uit naar de samenwerking en de impact die deze projecten zullen hebben voor Nederland.